сряда, 22 септември 2010 г.

Обърнат плодов сладкиш с карамел и сини сливи








Този сладкиш може да се приготви със всякакви пресни плодове или комбинации от тях, аз го приготвих със сини сливи, защото харесвам сезонността в готвенето и е истински пропуск да не се възползваме от истинското изобилие от цветове и вкусове, което ни носи есента.
За тесто-основа използвах вълшебното тесто на Вероника, което е много сполучливо и многофункционално, планирам и други рецепти с него, опитайте го, наистина е много вкусно!
За сладкиша са ни нужни:
  • една доза от "вълшебното тесто" ( може и споловин доза, ако предпочитате по-тънка тестена кора и по-дебел слой плодове). В рецептата за него аз замених водата с леко затоплено прясно мляко.
  • 1 кг. сини сливи
  • карамел - 1 ч.ч. кафява захар ( става и с обикновена бяла кристална захар) , 120 гр. краве масло ( или едно стандартно пакетче), щипка канела, щипка индийско орехче.
Продуктите за карамела се поставят в метална форма за печене ( аз използвах форма с диаметър 30 см) и се загряват на котлона до разтопяване на маслото и захарта,след което върху тях се подреждат измитите и нарязани плодове. Пече се 15 - 20 мин на 150 градуса, изважда се и се разстила тестото върху карамелизираните плодове, добре е то да ги обгръща плътно в края на сладкиша, за да не изтече карамела при обръщането на сладкиша. Връща се във фурната и се пече на 200 градуса до готовност - тестото се е зачервило и при набождане с дървена клечка тя излиза суха от него. Оставя се 10-15 минути да се охлади и се обръща върху плато, аз поръсих с нарязани ядки. Много вкусен! :)




7 коментара:

  1. Резултата ти е невероятен , сърдечно те поздравявам ! :))))

    ОтговорИзтриване
  2. Сладкиша изглежда невероятно вкусен, а си имам и слабост към подобни сладкиши! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сладкиша изглежда много апетитен и красив. Харесвам плодови сладкиши с леко кисели плодове, каквито са сините сливи :)
    Прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа! Много обич и хубави моменти през Новата година! Весело посрещане на Новата година и още много вкусни рецепти тази година!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз като Мария имам слабост към тези сладкиши - обърнатите. Вероятно заради карамела. За мен е неустоим.
    Правила съм го и с шайби от ананас, и с банани. Надникни при мен.
    Хубав празник утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Забравих да напиша това, че в моята рецепта използвам бакпулвер.

    ОтговорИзтриване