събота, 18 септември 2010 г.

" Жадната монахиня" / "Thirsty nun" cake







Тази рецепта от много време ме предизвикваше при прелистването на готварския тефтер на майка ми...колко жадна е тази монахиня, какво й се пие, защо "монахиня"?...все въпроси, на които май не успяхме да си отговорим при опитването й, появиха се само предположения - "монахиня"- защото цветовете на сладкиша са черно и бяло, като одеждите на някои монахини, "жадна", може би, защото е силно сиропиран...Оказа се, че сладкишът е доста популярен, с различни имена - "жадна", "пияна", "плачеща", но все "монахиня"... Това е класическата рецепта, аз лично ще направя втори опит с някои промени, които смятам, че ще подобрят вкуса, но докато се роди преработената, ето традиционната рецепта:
За блата са нужни:
  • 6 яйца ( 6 жълтъка и 3 белтъка);
  • 1 ч.ч. захар;
  • 2 ч.ч. двойно пресято брашно;
  • ванилов екстракт;
  • 1 бакпулвер;
За сиропиращата смес:
  • 3 ч.ч. прясно мляко;
  • 3 суп. л. какао;
  • 1/2 ч.ч. захар;
  • 60гр. / половин стандартно пакетче краве масло
За глазурата:
  • 3 белтъка;
  • 1/2 ч.ч. захар
Разделяме жълтъци от белтъци на шестте яйца - от тях за блата са ни нужни всички 6 жълтъка и 3 от белтъците - разбиваме ги добре, почти на сняг с 1 ч.ч. захар до пълното й разтваряне, после бавно добавяме двойно пресятото брашно с бакпулвера (пресяваме, добавяме бакпулвера и отново пресяваме) и ваниловия екстракт до получаване на еднородна смес. Печем в намазнена и набрашнена форма с диаметър 28-30 см на 180 градуса,проверяваме за готовност с клечка за зъби, блатът е готов, когато се зачерви и леко се отдели от формата за печене. Оставяме да се охлади и през това време приготвяме сиропиращата смес - загряваме леко млякото и в него разтваряме добре останалите продукти. Сиропираме охладения блат с топъл сироп, като надупчваме блата равномерно с вилица или с дървен шиш и бавно изливаме сиропа върху блата.
За глазурата разбиваме останалите ни 3 белтъка с половин чаша захар на сняг и добавяме върху сиропирания блат, аз леко поръсих готовия сладкиш с какао.

1 коментар:

  1. Класика е сладкишът, каня му се отдавна да го приготвя, след твоето чудесно представяне, вече няма да отлагам! :)
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване