Тази рецепта от много време ме предизвикваше при прелистването на готварския тефтер на майка ми...колко жадна е тази монахиня, какво й се пие, защо "монахиня"?...все въпроси, на които май не успяхме да си отговорим при опитването й, появиха се само предположения - "монахиня"- защото цветовете на сладкиша са черно и бяло, като одеждите на някои монахини, "жадна", може би, защото е силно сиропиран...Оказа се, че сладкишът е доста популярен, с различни имена - "жадна", "пияна", "плачеща", но все "монахиня"... Това е класическата рецепта, аз лично ще направя втори опит с някои промени, които смятам, че ще подобрят вкуса, но докато се роди преработената, ето традиционната рецепта:
За блата са нужни:
- 6 яйца ( 6 жълтъка и 3 белтъка);
- 1 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. двойно пресято брашно;
- ванилов екстракт;
- 1 бакпулвер;
- 3 ч.ч. прясно мляко;
- 3 суп. л. какао;
- 1/2 ч.ч. захар;
- 60гр. / половин стандартно пакетче краве масло
- 3 белтъка;
- 1/2 ч.ч. захар
За глазурата разбиваме останалите ни 3 белтъка с половин чаша захар на сняг и добавяме върху сиропирания блат, аз леко поръсих готовия сладкиш с какао.
Класика е сладкишът, каня му се отдавна да го приготвя, след твоето чудесно представяне, вече няма да отлагам! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)