сряда, 7 юли 2010 г.

Тостерки от Македония






Моята приятелка и колежка от Македония - Таня, ми даде идея, че домашният тостер може да се използва освен за приготвянето на сандвичи, а и за изпичането на закуска от кексово тесто - тостерки, които там са много полулярни и обичани. Това приложение на тостера ( не за препечени филийки, а от този тип, които се затварят като куфар и имат тефлоново покритие, както машините за гофрети) се оказа доста сполучливо, опитах по нейна рецепта - сладък вариант, меки и много приятни с чаша мляко и домашно сладко или течен шоколад. Изпекох и солен вариант от сместа за палачинки от овесени трици,но по гъста. Ето и рецептата на Танчето:

- 3 яйца;
- 125гр. краве масло ( едно стандратно пакетче);
- 200гр захар ( една чаена чаша);
- 150мл. хладко прясно мляко;
- 400 гр. брашно;
- 1 бакпулвер ( или 1,5ч.л. сода бикарбонат);
- ванилов екстракт;
- аздобавих и настъргана лимонова кора;
- пудра захар за поръсване

Смесваме добре всички продукти до хомогенна смес и гъстота на кексово тесто, оставяме 30 мин., за да се надигне леко и изпичаме в добре загрят домашен тостер или в гофретник за 5-7 мин. до зачервяване.

4 коментара:

  1. Много апетитни изглеждат тези македонски тостерки с това сладко и пудра захар. Много си падам по всякакви традиционни ястия, макар и от страни доста близки до нас. Много хубави снимки. Поздрави и приятни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересни, а сигурна съм, че и много вкусни са тостерките! Имам сандвич преса и ще ги опитам, благодаря за споделената рецепта! :)
    Сърдечни поздрави и пожелания за нестихващо кулинарно вдъхновение! :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се присъединявам към думите на дамите по-горе :)
    Прекрасно изглеждат тези тостерки!

    ОтговорИзтриване
  4. Суперски са-утре сутринта ще ги пробвам-благодаря за рецептата !Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване