вторник, 18 май 2010 г.

Шоко-чили фъдж / Chocolate chilli fudge cake




Този сладкиш приготвих преди време, по рецепта, адаптирана от veggiedelish, но все не намирах време да го публикувам...Е, сега, когато нямам време и възможност да приготвя каквото и да било, а носталгията ми по кухнята, фурната, брашното, яйцата, шоколада надделя, се намери време (бел.ред. следвам и живея в общежитие във Варна и всички рецепти, които публикувам приготвям, когато се прибера при семейството си). Не обичам да ходя в мола, не обичам да ходя на дискотека, не обичам спорта (признавам си!)...просто обичам да готвя за хората. Не обичам сладкото, но едно от най-големите удоволствия за мен е да приготвя сладкиш за семейството си. Точно като този:
-250 гр. двойно пресято брашно;
-1 ч.л. сода бикарбонат;
-75 гр. какао;
-100 гр. смлени ядки (аз използвах лешници);
-1,5 ч.л лют червен пипер на люспи;
-250 гр. кафява захар ( е, става и с бяла, разбира се:)
-100 гр черен шоколад;
- 100 + 25 гр. масло;
-200 мл. прясно мляко;
-2 по-едри яйца
- кората и сокът от два портокала и един лимон.
Пресяваме заедно всички сухи съставки без захарта и ядките. Разбиваме яйцата със захарта, млякото и към тази смес бавно и на порции добавяме сухата, добавяме ядките и сокът от единия портокал. Разтопяваме шоколада със 100гр от маслото и го добавяме с разбъркване до хомогенизиране към основната смес. Ако сме получили много рядка смес може да се добави още брашно. Формата, която използвах за печене е с диаметър 28см - поради тази причина при мен височината на сладкиша е по-малка. С останалото масло намазняваме формата и леко я набрашняваме (може да се използва хартия за печене или форма с незалепващо покритие). Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко отделяне на сладкиша от стените на формата, проверяваме готовността и с клечка. Докато печем сладкиша приготвяме заливката... или icing-а. За него ни трябват:
-4-5 суп. лъжици пудра захар;
-хладка вода;
-сокът на еддин портокал и един лимон.
Разбъркваме съставките до течлива каша, с която намазваме изпеченият и леко охладен сладкиш. Аз поръсих с едро настърганата кора на цитрусите.
До скоро! :)

4 коментара:

  1. ти учиш ли,готвиш ли ахха ;)

    ОтговорИзтриване
  2. от известно време гледам разни шоколадови изкушения с люта чушка и още не съм експериментирала у дома, че не знам как ще се възприеме. лекичко ли се усеща само?

    Иначе много хубаво предложение. Много обичам фъдж с влажната му зърнеста текстура. Поздрави и заповядай за наградка при мен:)

    ОтговорИзтриване
  3. На пазара има различни предложения на шоколад с люта чушка, може първо с готов да пробваш, защото усещането е много близко; много е интересно, че когато е използвано в сладкиш лютото се усеща леко само в близост до гърлото, малко преди преглъщането, ако се притесняваш може да намалиш количеството на лютия пипер наполовина, аз съм любител на пикантното и за това увеличих леко дозата :)
    Благодаря много за наградата! Това е първата, която получавам като кулинарен блогър! Много мил жест наистина! Желая свежи и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. и аз за шоколада си мислех :). ще изпробвам с него и ако се хареса, давам напред, че у дома много се харесват шоколадови неща. Радвам се, че те радва наградката. Тя е напълно заслужена. Поздрави на Варна и морето!

    ОтговорИзтриване