понеделник, 26 април 2010 г.

Бонбони с моркови и кокос



Рецептата е адаптирана от блога на Йоана.

Продукти:

1 кг. моркови

400гр. захар

250гр. кокосови стърготини.

1 суп. лъжица ром

1 портокал.

1 лимон

ванилова есенция.

Морковите почистваме и настъргваме на ситно ренде( за всички продукти аз използвах блендер, а не ренде), към тях прибавяме ванилията, ромът,сокът и настърганата кора от портокала и захарта. При смесването със захарта и разбъркването морковите започват да отделят доста течност. Поставяме морковената смес в съд на средно силен огън и разбърквайки оставяме докато течността напълно се изпари, при което морковите придобиват тъмно оранжев до кафеникав цвят. Прибавяме 200гр. от кокосовите стърготини и оставяме сместа да изстине напълно. Различните моркови имат различна концентрация на захар, при нас явно са били по-сладки и прибавяйки солидно количество захар сместа стана по-сладка от колкото предпочитаме, затова реших да неутрализирам недоразумението с лимон – един малък лимон от домашното дърво свърши чудесна работа – нарязах го на парченца, смлях го в блендера и го прибавих към сместа. Консистенцията на сместа се получава леко ронлива, но при оформянето от притискането с пръсти и от лепкавината на захарта се получават плътни топчета. Овалваме в останалия кокос и Voila! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар