неделя, 7 март 2010 г.

Морковен кейк


Морковеният кейк е стара и много популярна рецепта от Щатите, която заради простотата и добрия вкусов ансамбъл е добила популярност по целия свят, била е тествана, преработвана и допълвана, но е останала част от онези сладкиши, които се наричат "класически"...Съществуват множество варианти, с добавяне на ананас, ябълка, промяна в пропорциите и т.н. Тук Ви предлагам класическата рецепта за морковен кейк, адаптирана от тук, която интерпретирах през своя вкус и предпочитания. Ето и продуктите, които ще са ни нужни за кейковата основа:
  • 1 ч.ч. ядки - аз използвах орехи, смлени в блендера.
  • 3 ч.ч ситно настъргани моркови - може да се смелят в блендера, аз лично ги настъргах на ситно ренде.
  • 3 ч.ч. двойно пресято брашно - увеличих брашното спрямо количеството в оригиналната рецепта, защото увеличих количеството и на морковите и това на течността, ще видите как...:)))
  • 1 ч. л. сода бикарбонат - аз я смесих с брашното след първото пресяване и после отново го пресях.
  • 1 ч.л. канела - и нея смесих с брашното между двете пресявания.
  • 4 яйца
  • 2 ч.ч захар
  • 1 ч.ч. слънчогледово олио
  • ванилов екстракт.
  • от себе си добавих едно малко уиски ( 50мл.) за обогатяване на ароматите и доза настроение.
Започваме приготвянето на кейковата основа като разбиваме яйцата ( аз разбивах с миксер, но може и на ръка), към тях на малки порции прибавяме захарта и разбиваме до пълното й разтваряне, добавяме и олиото на струйка, следват ядките, морковите и накрая брашното( с канелата и набухвателя - в случая - сода бикарбонат), ванилията и уискито. Така получената смес поставяме във форма, покрита с хартия за печене и печем в предварително загрята на около 200 градуса фурна. Проверяваме процеса на печене по добре познатия метод с клечка за зъби, основата е добре изпечена и готова, когато се отдели леко от стените на формата. Оставяме основата бавно да се охлажда,а през това време приготваме крема, който ще използваме да финираме кейка. За него ще са ни нужни:
  • 250 гр. или 2 стандартни пакетчета крем-сирене ( аз сложих 3, защото обожавам всякакви cheese-кремове в сладкиши).
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 70гр. или 1/2 стандартно пакетче масло
  • ванилов екстакт.
Всички посочени продукти разбъркваме добре докато получим гъст и пухкав крем. Тъй като крем-сирената, които се предлагат на нашия пазар са с различно качество, състав и консистенция, ако кремът се получи прекалено гъст можем да добавим 1 суп. лъжица кисело мляко.
За радост на окото, аз украсих със струйка карамел ( 1 суп. лъжица захар + 1 ч. л. масло).
Получи се чудесен!


7 коментара:

  1. вярно се получи чудесен, таман изядохме остатъците, пак да направиш

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изглежда, Миглена! Обожавам всякакви сладкиши с моркови, а този крем и карамеловото сосче са прекрасно допълнение :-)

    Включвай се по-честичко с такива страхотни предложения :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, преди години правих морковен сладкиш по френска рецепта, но този топинг звучи доста интересно и ме изкушава да го изпробвам. Благодаря за свежата идея и поздравления за хубавия блог :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, вчера пробвах рецептата, много добре се получи, благодаря за добрите упътвания!
    Имах малко проблем с карамеления сос - като изстина се втвърди и после се "чупеше" при рязането на кейка. Предполагам, че сложих повече захар, отколкото трябваше. Някакъв съвет?

    ОтговорИзтриване
  5. Ако не Ви допада карамелът да е твърд, за да го запазите в течно състояние може да добавите малко лимонов сок или оцет след като го приготвите - това го запазва течен, може и да не добавяте масло - аз го правя защото според мен с масло се получава по-добър цвят на карамела, важното е просто захарта, която ще ползвате да е омокрена с вода, да се внимава с температурата - големият температурен стрес - бързо загряване или охлаждане - причиняват или прегаряне или втвърдяване на карамела(най-лошо е когато се втвърди във формата в която сме го приготвяли :), но така де - за да се запази течен - малко киселина-оцет или лимонов сок, радвам се че рецептава Ви е допаднала! Поздрави и до скоро!

    ОтговорИзтриване