събота, 13 февруари 2010 г.

Дюкански палачинки от овесени трици


Всеки знае, че е трудно и изисква изобретателност да се съчетава здравословното и редовно хранене с един напрегнат и дълъг работен ден или с ежедневие, когато си на лекции от 9 до 5, особено когато се опитваш да спазваш и диетата на Пиер Дюкан. Палачинките от овесени трици са добра алернатива на храненето от лафката в университета, солетите в офиса или на целодневното гладуване. За да са "Дюкански" палачинките, разбира се е нужно:
  • да се изпозват овесени, а не пшенични трици;
  • млякото да е обезмаслено (могат да се направят както с кисело, така и с прясно мляко);
  • ако се използва добавка от сирене или извара, те да са обезмаслени
  • за една палачинка да се използват максимум 3 с.л. овесени трици.
Разбира се, палачинките могат да се направят и извън строгите Дюкански правила, но това не ги прави по-малко здравословни и вкусни. Те са една от най-честите ми закуски и горещо ги препоръчвам на всички любители на алтернативите на бялото брашно. Хубавото е че могат да се приготвят в по-голямо количество, да се съхраняват в хладилник и ако се напълнят с малко зеленчуци, сирене, колбас, а защо не и с домашно сладко се превръщат в идеалнтата офис-закуска. Ето и как ги приготвям:
Продукти:
  • 2 ч.ч. овесени трици;
  • 2 яйца;
  • 0.5 л. обезмаслено прясно мляко ( или 1 кофичка обезмаслено кисело мляко);
  • 1 ч.ч. настъргано обезмаслено сирене или извара;
  • щипка сол;
  • "половин капка слънчогледово олио".
  • подправки по избор ( пресен магданоз, риган...каквото Ви харесва)
  • Всички обезмаслени продукти могат да се заменят със стандартни аналози, ако не спазвате строгите принципи на Дюкан и да прибавите ситно нарязани маслини.
Ако триците ви се струват по-едри може да ги смелите в блендера, както правя аз. Всички продукти се смесват в купа и се оставят да престоят около 15 мин., защото триците набъбват и сместа се сгъстява, след което прибавяме още мляко докато достигнем гъстотата на боза. Загряваме добре на котлона тиган с незалпващо покритие и типично по Дюкански слагаме "половин капка" слънчогледово олио и я забърсваме по стените на тигана с парче кухненска хартия. Изпичаме палачинките от двете страни.
Дано Ви харесат!

1 коментар: