вторник, 2 февруари 2010 г.

Лактов сладкиш



Лактовият сладкиш е много семпла, но същевременно незабравима комбинация от кексова основа с глазура от бонбони - лакта. Единственото трудно в приготвянето на лактовия сладкиш е да се снабдим със самите бонбони лакта. Невероятно популярни в близкото минало, днес, те са почти неоткриваеми. Един от малкото ( а може би и единствения) производител е "Захарни заводи- гр. Горна Оряховица", който предлага бонбоните с търговското име "Тофина". Разбира се, той е популярен и съществуват множество рецепти, които се различават или по пропорции или по 1-2 съставки, но като цяло идеята във всички е запазена - кексова основа с лактова глазура. Ето я и моята:

Необходими продукти:
За блата:
  • 1 ч.ч. захар;
  • 4 суп. лъжици слънчогледово олио;
  • 1 ч.ч. кисело мляко с разтворена в него 1 ч.л. сода бикарбонат;
  • 2 ч.ч. пресято брашно;
  • 1 ванилия;
  • добавка по избор - стафиди, цели лешници или друг вид ядки, лимонова кора....
За лактовата глазура:
  • 125 гр. краве масло ( или 1 стандартно пакетече);
  • 2 пакетчета лактови бонбони ( или приблизително 30-35 бонбона)
  • 1 суп. лъжица какао.
За захарния сироп:
  • 1 ч.ч. захар ( захарта може да се намали наполовина);
  • 1ч.ч. вода.
Посочените продукти са предвидени за форма с диаметър 28см., но може да се опитат и в друг размер.
Приготвяне:
  1. Първо приготвяме захарния сироп - в съд на котлона слагаме захарта и водата и оставяме да се разтвори на не много силен огън. Когато захарта е напълно разтворена, сиропът е готов. Оставяме го да изстива.
  2. Приготвяме сместа за блата: всички продукти се смесват с миксер или с телена бъркалка на ръка. Сместа се излива в намазнена и набрашнена форма и се пече в предварително загрята на около 180- 200 градуса фурна, до зачервяване и докато леко се отдели от стените на формата.
  3. Докато блатът се пече приготвяме глазурата - посочените продукти за нея се смесват и се разтопяват на водна баня до хомогенизиране.
  4. Току-що изпеченият блат се сиропира и се залива с още топлата лактова глазура, която можем да украсим според вкуса си - аз поръсвам със смлени в блендера с щипка сол, няколко лъжици ядки.

5 коментара:

  1. Страхотно изглежда, очарована съм! :-) Права си, че тези бонбони вече не са много разпространени, но пък аз знам едно местенце,където ги продават и съвсем скоро ще се снабдя.

    Благодаря ти! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Ирина! Много ще се радвам да сладкишът да ти се хареса, защото вече познавам възможностите ти( макар и само виртуално) и знам, че ще се справиш с направата му и със затворени очи!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Йес! Купувам си подобрена версия на тези бонбони в Швеция, продават ги насипно и са супер пристрастяващи, при което отдавна си мисля, че трябва да могат да се използват в някакви сладки или за глазура. Така че тази рецепта ми идва много навреме, ще пробвам непременно! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  4. Супер, ще се радвам да пишеш дали ти е харесал!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване