понеделник, 1 февруари 2010 г.

Баница с локум






Баницата с локум е лесен за приготвяне и същевременно вкусен сладкиш с много плътен вкус, от онези след няколко парченца от които, съвестта Ви започва да се бунтува, но изкушението е по-силно от всичко...

Необходими продукти:
  • 3 яйца;
  • 1 ч.ч. захар (200-220 гр.);
  • 1 ч.ч. слънчогледово олио;
  • 3 супени лъжици кисело мляко;
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат;
  • 1-1,5 ч.ч. пресято брашно;
  • малко въображение ( ванилия, лимонова кора...)
  • 1 пакет готови меки кори за баница;
  • 3 кутии локум ( нарязан на малки парчета - всяко кубче от кутията на 4);
  • малко краве масло;
  • За захарния сироп: 2 ч.ч. захар + 2 ч.ч. вода
Приготвяне:
  1. Първо трябва да се приготви захарния сироп, за да има време да изстине и в края на печенето да "угаси" горещата баница,а тя на един дъх да го изпие. Позволени са вариации - по принцип захарен сироп се приготвя като съотношението захар : вода е 1:1, но ако не сте от любителите на плътния сладък вкус ( като мен) , може да увеличите водата с една чаша или да намалите захарта наполовина. Слагаме захарта и водата в съд на котлона, разбъркваме и когато спрем да виждаме захарни кристалчета във водата - сиропът е готов.
  2. Втората стъпка е приготвянето на основата за баницата - може да се приготви с миксер или на ръка с телена бъркалка. Разбъркваме яйцата, захарта, киселото мляко с разтворената в него сода бикарбонат и олиото. Тук можем да дадем свобода на въображението си си да добавим малко ванилия, лимонова кора...Започваме да добавяме по малко от пресятото брашно към основата, за да я сгъстим, но трябва да внимаваме да не се получат бучици. Крайната консистенция, която търсим е кремообразната.
  3. Следва навиването на баницата. Слагаме кора, намазваме с малко от основата по цялата й повърхност, нареждаме в единия край редица от локумени парченца и навиваме на руло. Добре е съдът за печене, който сме избрали за баницата, да е правоъгълен, за да не се деформират навитите рулца при подреждането. Намазваме тавата с малко масло или при липса на такова със слънчогледово олио и подреждаме в нея локумените рулца докато се запълни. Ако ни остане малко от основата я намазваме върху баницата, ако ли пък не - здраве да е...
  4. Изпичаме баницата в предварително загрята на 250 градуса фурна до зачервяване (нужни са й около 20-25 минути).
  5. Сиропираме - изваждаме баницата и още докато е гореща я заливаме със студения захарен сироп.
Дано Ви хареса!

5 коментара:

  1. ммм,
    не остана ли малко и за мен?
    Чудесна и мн. добре описана

    ОтговорИзтриване
  2. Aх, локум...! От тоооолкова време не съм хапвала! Чудесна идея е тази баничка и скоро ще посетя някой турски магазин - имат различни видове локум: и за в баничката, и просто хей-така :-D

    Харесва ми началото, Мадам Фифи! Ще ми е интересно всяко ново предложение.. Поздрав с пожелание за ведри и вкусни февруарски дни и..

    приятелска :-)

    ОтговорИзтриване