вторник, 22 юни 2010 г.

Малиново клафути / Raspberry clafoutis





Clafoutis френски десерт от областта Limousin, известен още от началото на 19 век, приготвян и сервиран най-често като закуска в сезона на черешите. В оригиналния вариант сладкишът се приготвя с добре узрели, тъмно червени, месести и сладки череши, непочистени от костилките ( непочистените череши по-трудно отделят соковете си в тестото по време на печене и рискът сладкишът да остане недобре изпечен е по-малък, а и французите вярват, че костилките придават специфичен бадемов аромат на десерта). В последствие черешите са заменяни с други плодове при приготвянето на клафути, но ако не е пояснено в името, под "клафути" винаги се разбира "френски сладкиш с череши". Използваното тесто е леко - с минимално количество брашно, с рядка консистенция и напомня палачинковото. Французите сервират десерта поръсен с пудра захар и още леко топъл.
Продуктите:
- 600-700 гр. плодове по избор ( аз използвах малини, но количеството е относително-различните плодове имат различно съотношение обем:маса, въпросът е съдът за печене, който сме избрали - най-често огнеупорен - да е покрит с плодовете на поне 1/2 от дълбочината си или ако искаме по-високо клафути - максимум на 3/4, но тогава трябва да увеличим времето за печене.)
- 4 яйца;
- 1/2 ч.ч. двойно пресято брашно( може да бъде заменено с царевично или натурално пшенично нишесте - 80гр. - ако използваме нишесте предварително го разтваряме в прясното мляко.);
- 1/2 ч.ч. кристална захар ( ако обичате по-наситено сладко или плодовете, които използвате не са много сладки може да увеличите количеството на захарта двойно);
-1,5 ч.ч. прясно мляко ( може да замените половината мляко с течна сметана);
- ванилов екстракт;
- 1-2 суп. лъжици ром или бадемов ликьор;
- 1/2 ч.ч. бадемово брашно или ситно смлени бадеми ( може да се замени с бадемова есенция)
- 50гр. краве масло;
- пудра захар.
Аз използвах тавичка с диаметър 28см при тези пропорции и клафутито стана по-ниско. С маслото намазняваме обилно съда за печене, който сме избрали и го покриваме с измитите и много добре подсушени плодове. Няма нужда да използваме миксер за тестото - смесваме яйцата, захарта, брашното, бадемите и ароматите до гладка и хомогенна смес, с която заливаме плодовете. Печем около 40-50 минути на 180 градуса, като не загряваме предварително. Сладкишът е готов когато се зачерви леко, надигне се и при постявяне на клечка за зъби в сърцевинта му - тя излиза чиста. Поръсваме с пудра захар и оставяме леко да се охлади - през това време той спада. Сервира се леко топъл. :)

5 коментара:

  1. Клафути е един от любимите ми десерти! Много апетитно изглежда твоя и благодаря за подробните обяснения!

    ОтговорИзтриване
  2. Лятно, свежо, сочно, чкусно! Какво му трябва повече на човек? ;-)

    Поздравии :-)))

    ОтговорИзтриване
  3. Fiffi, снимките ти са много апетитни. На човек направо му се прияжда. И у дома харесваме клафутито. Харесаха ми указанията с вариации при правенето му, които даваш. Като реша да го правя отново ще намина да сверя и може да си взема идейка от теб :). Поздрави и приятни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Това клафути е повече от изкусително!....мисля, че утре ще се събудя с мисълта за него преди сутрешното кафе :-)
    Поздравления за хубавата и подробна публикация!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Ви за хубавите думи! Ще се радвам на съвети и напътствия от Вас и за рецептите и за снимките! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване