четвъртък, 29 април 2010 г.

Домащни бонбони с бисквитена основа, черен шоколад и “пияни” череши.





Продукти:
• 300гр. чаени бисквити. ( Може да подберете според личните си предпочитания вкуса на бисквитите, важното е да са твърди и хрупкави – аз използвах от диетичните без захар на “Ревю”)
• 1ч.ч. смлени лешници( Естествено, могат да се заменят и с друг вид ядки, освен с фъстъци, защото техният вкус и аромат е по-силен и натрапчив)
• 200 гр. черен шоколад.+ 200гр. за обливане на готовите бонбони.
• 1 суп. л. какао
• 100мл. сметана
• 100гр. масло
• 100мл. ром
• 30-40бр. сушени череши( могат да се заменят със захаросани или коктейлни)
Предварително смесваме ромът с 50 мл гореща вода и накисваме в него сушените череши, като ги оставяме така да отлежат и да набъбнат леко поне няколко часа. Смиламе бисквитите и ядките на ситни парченца в блендера, прибавяме какаото и разбъркваме добре. Загряваме на слаб огън сметаната и прибавяме в нея маслото и шоколада до пълното му разтапяне и прибавяме към бисквитената основа, разбъркваме до хомогенизиране, като търсим тестоподобна консистенция, подходяща за оформяне на топки. Към сместа може да се добави пудра захар на вкус, но аз пропуснах, защото прецених, че сладостта от бисквитите е достатъчна, а и сметаната, която използвах беше подсладена. От така приготвената смес оформяме топки, като в сърцевината на всяка поставяме по една от “пияните” черешки. Разтопяваме внимателно на водна баня останалите 200гр. шоколад, като внимаваме да няма контакт с вода и да не прегрява, за да стегне като обвивка готовите бонбони. Всеки от тях овалваме в разтопения шоколад и поставяме върху гладка и суха повърхност до стягането на шоколада.

1 коментар:

  1. Страхотни бонбончета! Преди известно време и аз бях правила нещо подобно и се унищожи за половин ден:)

    ОтговорИзтриване