Морковеният кейк е стара и много популярна рецепта от Щатите, която заради простотата и добрия вкусов ансамбъл е добила популярност по целия свят, била е тествана, преработвана и допълвана, но е останала част от онези сладкиши, които се наричат "класически"...Съществуват множество варианти, с добавяне на ананас, ябълка, промяна в пропорциите и т.н. Тук Ви предлагам класическата рецепта за морковен кейк, адаптирана от тук, която интерпретирах през своя вкус и предпочитания. Ето и продуктите, които ще са ни нужни за кейковата основа:
- 1 ч.ч. ядки - аз използвах орехи, смлени в блендера.
- 3 ч.ч ситно настъргани моркови - може да се смелят в блендера, аз лично ги настъргах на ситно ренде.
- 3 ч.ч. двойно пресято брашно - увеличих брашното спрямо количеството в оригиналната рецепта, защото увеличих количеството и на морковите и това на течността, ще видите как...:)))
- 1 ч. л. сода бикарбонат - аз я смесих с брашното след първото пресяване и после отново го пресях.
- 1 ч.л. канела - и нея смесих с брашното между двете пресявания.
- 4 яйца
- 2 ч.ч захар
- 1 ч.ч. слънчогледово олио
- ванилов екстракт.
- от себе си добавих едно малко уиски ( 50мл.) за обогатяване на ароматите и доза настроение.
- 250 гр. или 2 стандартни пакетчета крем-сирене ( аз сложих 3, защото обожавам всякакви cheese-кремове в сладкиши).
- 1 ч.ч. пудра захар
- 70гр. или 1/2 стандартно пакетче масло
- ванилов екстакт.
За радост на окото, аз украсих със струйка карамел ( 1 суп. лъжица захар + 1 ч. л. масло).
Получи се чудесен!
вярно се получи чудесен, таман изядохме остатъците, пак да направиш
ОтговорИзтриванеОбещавам! :))
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, Миглена! Обожавам всякакви сладкиши с моркови, а този крем и карамеловото сосче са прекрасно допълнение :-)
ОтговорИзтриванеВключвай се по-честичко с такива страхотни предложения :-)
Здравейте, преди години правих морковен сладкиш по френска рецепта, но този топинг звучи доста интересно и ме изкушава да го изпробвам. Благодаря за свежата идея и поздравления за хубавия блог :)
ОтговорИзтриванезвучи много интересно:)
ОтговорИзтриванеЗдравей, вчера пробвах рецептата, много добре се получи, благодаря за добрите упътвания!
ОтговорИзтриванеИмах малко проблем с карамеления сос - като изстина се втвърди и после се "чупеше" при рязането на кейка. Предполагам, че сложих повече захар, отколкото трябваше. Някакъв съвет?
Ако не Ви допада карамелът да е твърд, за да го запазите в течно състояние може да добавите малко лимонов сок или оцет след като го приготвите - това го запазва течен, може и да не добавяте масло - аз го правя защото според мен с масло се получава по-добър цвят на карамела, важното е просто захарта, която ще ползвате да е омокрена с вода, да се внимава с температурата - големият температурен стрес - бързо загряване или охлаждане - причиняват или прегаряне или втвърдяване на карамела(най-лошо е когато се втвърди във формата в която сме го приготвяли :), но така де - за да се запази течен - малко киселина-оцет или лимонов сок, радвам се че рецептава Ви е допаднала! Поздрави и до скоро!
ОтговорИзтриване