Морковеният кейк е стара и много популярна рецепта от Щатите, която заради простотата и добрия вкусов ансамбъл е добила популярност по целия свят, била е тествана, преработвана и допълвана, но е останала част от онези сладкиши, които се наричат "класически"...Съществуват множество варианти, с добавяне на ананас, ябълка, промяна в пропорциите и т.н. Тук Ви предлагам класическата рецепта за морковен кейк, адаптирана от тук, която интерпретирах през своя вкус и предпочитания. Ето и продуктите, които ще са ни нужни за кейковата основа:
- 1 ч.ч. ядки - аз използвах орехи, смлени в блендера.
- 3 ч.ч ситно настъргани моркови - може да се смелят в блендера, аз лично ги настъргах на ситно ренде.
- 3 ч.ч. двойно пресято брашно - увеличих брашното спрямо количеството в оригиналната рецепта, защото увеличих количеството и на морковите и това на течността, ще видите как...:)))
- 1 ч. л. сода бикарбонат - аз я смесих с брашното след първото пресяване и после отново го пресях.
- 1 ч.л. канела - и нея смесих с брашното между двете пресявания.
- 4 яйца
- 2 ч.ч захар
- 1 ч.ч. слънчогледово олио
- ванилов екстракт.
- от себе си добавих едно малко уиски ( 50мл.) за обогатяване на ароматите и доза настроение.
- 250 гр. или 2 стандартни пакетчета крем-сирене ( аз сложих 3, защото обожавам всякакви cheese-кремове в сладкиши).
- 1 ч.ч. пудра захар
- 70гр. или 1/2 стандартно пакетче масло
- ванилов екстакт.
За радост на окото, аз украсих със струйка карамел ( 1 суп. лъжица захар + 1 ч. л. масло).
Получи се чудесен!